Les empreses i institucions
es troben en el decursd’un repte
“d’esport natura” a un costat
i a l’altre dels Pirineus.

fer clic per ampliar les fotos

>Edició 2011

lien vidéos

Aquesta manifestació, anomenada Trophée DESMAN , no és pas un “ràid” elitista. La seva original forma s’articula a través de proves amb més natura que aventura.
Una preocupació constant per la màxima seguretat, una organització ben preparada, un bon allotjament, permeten a tots els participants viure uns dies amb tota serenitat.
Com a iniciativa concreta, desig dels pares fundadors de la Unió Europea, (v. declaració de Robert SCHUMAN de 9 de maig de 1950), el Trophée DESMAN és una excepcional eina de comunicació transfronterera.


Amb el “pretext” esportiu, el Trophée DESMAN , persegueix diversos objectius

 • Desenvolupar la solidaritat i la cooperació transfronterera a partir de la sinèrgia transfronterera possibilitada entorn de l’esdeveniment.
 • Propiciar els intercanvis entre les empreses andorranes, catalanes, espanyoles i franceses participants en llur col·laboració de relacions econòmiques transfrontereres.
 • Valorar “in situ” l’activitat transfronterera (econòmica, turística, cultural...)
 • Sensibilitzar les empreses i el gran públic sobre l’entorn privilegiat i la natura preservada dels Pirineus. Com a primera mostra, el títol genèric escollit ja és un homenatge al desman dels Pirineus , petit mamífer reconegut arreu com a fort símbol ecològic.
 • Fer descobrir en directe la pràctica d’activitats turístiques en els mateixos indrets d’acollida, i contribuir a la seva mediatització.
 • Comunicar les especifitats del territori transpirinenc i fer valorar el patrimoni pirinenc.
 • Mobilitzar les administracions locals i regionals, d’una part i l’altra de la frontera pirinenca entorn d’un projecte comú

Vàries edicions del Trophée DESMAN han estat efectuades des del 1998 i han permès l'obtenció de resultats transfronterers concrets, en particular per la participació d'empreses i institucions de cada costat de la frontera.

El Trophée DESMAN Una nova eina de comunicacions “al blau estendard d’estrelles”L’Europa de demà : una comunicació transfronterera concreta.


El Trophée DESMAN és un autèntic esdeveniment transfronterer. És el símbol de l’EUROPA del demà: els indrets, els participants, els col·laboradors ja són andorrans, catalans, espanyols i francesos. L’organització pretén acollir, en futures edicions, empreses del conjunt de la Unió Europea.
El Trophée DESMAN contribueix a una millor permeabilitat dels Pirineus, frontera geopolítica i històrica simbòlica.
L’organització del Trophée DESMAN és l’avinentesa per fer una crida a les Institucions i a les col·lectivitats locals implicades a treballar conjuntament en el context transfronterer i a mobilitzar llurs competències.
A aquestes trobades, el intercanvis d’homes i d’empreses d’una part i l’altra dels Pirineus, el Trophée DESMAN representa una iniciativa concreta símbol de l’Europa del demà.
En aquest sentit, la Unió Europea ajuda financerament. El Trophée DESMAN ha estat recompensat amb el premi de l’any 2000 de la Fondation Hippocrène, entre més de 326 projectes europeus.

El desman dels Pirineus, petit mamífer ecològic sense fronteres: una voluntat d’educació de l’entorn.

El desman dels Pirineus, petit mamífer, viu únicament als Pirineus. El títol genèric dóna també a l’esdeveniment una identitat pirinenca sense fronteres. La paraula desman és vàlida i fàcilment pronunciable en la pràctica totalitat de les llengües de la Unió Europea. El desman dels Pirineus, que l’organització del repte ha escollit per emblema, és un fort símbol ecològic, i també de la qualitat de l’aigua dels Pirineus.
La manifestació és l’avinentesa d’una sensibilització directa a les empreses i al gran públic del deure que tenim de respectar la natura.

Una eina de comunicació interna i externa,

 • L'ESPORT, FONAMET DE L'EMPRESA :
  ”La grandesa d’una professió potser és, abans que res, unir els homes: Això no és un luxe; és una qüestió de relacions humanes” Didier DAURAT.
  Aquesta és la riquesa que conrea el Trophée DESMAN , possibilitant viure als actors quotidians de l’empresa una important aventura comuna, accessible, en un context de màxima seguretat. El Trophée DESMAN permet afavorir les relacions humanes al si de l’empresa i de desenvolupar l’esperit d’equip amb tota serenitat.
  El conjunt de proves de la competició es basen en la noció d’equip (esforç col·lectiu, o bé suma d’esforços individuals en bé del col·lectiu).
  Així els participants tenen l’ocasió de trobar l’esperit d’equip, la complicitat, la solidaritat en l’esforç i totes les virtuts que constitueixen per a l’empresa un fonament essencial i un vector fonamental de desenvolupament.

 • AFAVORIR LES RELACIONS HUMANES. ESTABLIR RELACIONS DE PRIVILEGI :
  En el decurs de 3 dies, els homes confraternitzen, les empreses s’apropen en un context de convivència, terreny ideal per a establir relacions de privilegi: suar junts, treure’s la corbata i la roba de feina per a unes jornades d’esport en un ambient distès és, en aquest sentit, un medi del tot idoni.

 • MES NATURA QUE NO PAS AVENTURA :
  El Trophée DESMAN no és un “ràid” elitista. L’original fórmula d’aquest repte s’articula entorn de proves del tot accessibles, amb més “natura que no aventura”.
  Un allotjament hoteler i una preocupació constant per la màxima seguretat permet a tots els participants viure uns dies amb tota serenitat.
Una comunicació turística de l’esdeveniment en indrets de muntanya excepcionals

La comunicació i les relacions públiques vinculades a l’esdeveniment poden contribuir eficaçment a la promoció turística, abans de la temporada, particularment en sortides de proximitat relativa.
El Trophée DESMAN aporta a la vegada una comunicació indirecta a través de la presentació de l’esdeveniment (per exemple, mediatització dels indrets) i de les tornades posteriors dels participants que volen assaborir novament els indrets en família.
És igualment un motor de boca a boca multiplicador de recomanacions positives.
L’ambient de “més natura que aventura”, el disseny no elitista del repte casen perfectament amb el concepte de “dolça vitalitat” proposada en el context de la política turística global del Massís.
La fórmula de participació “claus en mà” s’escau igualment en el sentit de la convivència expressat en el mateix context.
El Trophée DESMAN és també l’ocasió de comunicar en la pràctica activitats turístiques al mateix cor dels indrets visitats.
La identitat cultural de cada vall visitada es valoritza, en particular amb la descoberta de la gastronomia local i dels productes de la terra pirinenca, i alhora, les riqueses del patrimoni
Una real sinèrgia transpirinenca inter-regional a l’entorn de l’esdeveniment,

L’edició 2000 va veure la concreció dels objectius transfronterers del Trophée DESMAN , en constituir un esdeveniment inter-regional transfronterer excepcional.
La Unió Europea, La Generalitat de Catalunya, els Consells Regionals Aquitaine, Midi-Pyrénées i Languedoc-Roussillon i la Comunitat de Treball dels Pirineus (assemblea de 3 regions franceses, 4 autonomies espanyoles i el Principat d’Andorra) són, entre altres, importants col·laboradors.
L’empresa AGATHENOR, reconeguda pels participants, ha permès fidelitzar la major part de les empreses i institucions participants.
L’organització del Trophée DESMAN ha mobilitzat les competències locals, d’una part i l’altra dels Pirineus, entorn d’un projecte comú.